Měření provedla v pondělí po deváté hodině večer městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP), která má pražské veřejné osvětlení na starosti. „Světelné parametry jsme měřili u jedné konkrétní plynové lucerny na Uhelném trhu. Abychom dosáhli objektivních výsledků, vyřadili jsme postupně veškeré ostatní osvětlení na tomto náměstí z provozu,“vysvětlil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek. Měření se záměrně neprovádělo v laboratorních podmínkách, aby výsledek co nejvíce odpovídal realitě.
Závěry měření by měly ukázat skutečné světelně-technické parametry pražských plynových luceren. „Tyto údaje máme v současné době k dispozici pouze z dokumentace poskytnuté dodavatelem. Reálně odměřené parametry potom využijeme v pilotním projektu, který má za cíl vyvinutí nového plynového hořáku,“ dodal Tomáš Jílek s tím, že cílem společnosti THMP je mít širší spektrum materiálových dodávek pro zajištění servisu vlastními kapacitami.
Podle radního hl. m. Prahy Jana Chabra má současné plynové osvětlení v historickém centru Prahy své nezastupitelné místo. „Ideálně totiž dokresluje večerní atmosféru historických exteriérů a ulice našeho hlavního města osvětluje už od roku 1847. Dnes pražské plynové osvětlení zahrnuje 415 lamp s jednou až třemi lucernami a tři historické kandelábry na Malé straně - osmiramenný na Hradčanském a Loretánském náměstí a čtyřramenný na Dražického náměstí,“ doplnil. Zajímavostí je, že Karlův most je jediným mostem na světě osvětleným plynovými lampami.