Vltavská filharmonie má hotovou podrobnou architektonickou studii. Připravuje se dokumentace pro povolení
Výběr jazyka:

Vltavská filharmonie má hotovou podrobnou architektonickou studii. Připravuje se dokumentace pro povolení


23.09.2024

Po dvou letech od vyhlášení výsledků mezinárodní architektonické soutěže, v níž zvítězilo dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group (BIG), je hotová podrobná architektonická studie Vltavské filharmonie. Její projektový tým v červenci 2024 zahájil stavební schvalovací proces podáním žádosti o posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), která se nyní projednává. Dalším krokem, na němž projektový tým pracuje, je příprava dokumentace pro povolení, aby bylo možné dodržet harmonogram s předpokládaným zahájením stavby v roce 2027.

Po dvou letech byly také aktualizovány stavební náklady projektu, které Komise hl. m. Prahy pro výstavbu Vltavské filharmonie odsouhlasila na svém zasedání 11. září 2024 a Rada hl. m. Prahy je v pondělí 23. září 2024 vzala na vědomí.

„V rámci dokončení podrobné architektonické studie Vltavské filharmonie došlo k detailnímu propracování jednotlivých provozních, konstrukčních, funkčních a technických řešení, k požadovanému doplnění prostor a k celkovému zefektivnění využití budovy. I tak se objem budovy zvětšil o 13 procent. V návaznosti na toto propracování a zpřesnění a na vývoj v ekonomice v uplynulých dvou letech, kdy došlo ke změně cenové hladiny stavebních materiálů a stavebních prací, jsme nechali aktualizovat rozpočet. Soutěžní návrh v dubnu 2022 předpokládal náklady na projekt ve výši 9,4 miliardy korun. Odhad nákladů na realizaci budovy dle podrobné architektonické studie se v září 2024 pohybuje na úrovni 11,65 miliardy korun. Jedná se o nárůst o 11,5 procenta, který byl Komisí hlavního města Prahy pro výstavbu Vltavské filharmonie a Radou hlavního města Prahy v září 2024 akceptován. Financování projektu bude vícezdrojové, na nejvhodnějším řešení se pracuje,“ doplňuje Martin Krupauer, vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie.

Více informací je k dispozici na webu Vltavské filharmonie.