Pražská developerská společnost připraví projekt multifunkčního domu u stanice metra D Nové Dvory
Výběr jazyka:

Pražská developerská společnost připraví projekt multifunkčního domu u stanice metra D Nové Dvory


02.10.2024

Rada hl. m. Prahy schválila další postup investiční přípravy multifukčního projektu na rohu ulic Durychova a Libušská v Praze 4. Ten se bude nacházet přímo v centru nové městské čtvrti s názvem Nové Dvory. Jedná se o dvě budovy pojmenované Nové Dvory Vestibul Jih (Projekt 1a) a Nové Dvory Vestibul Sever (Projekt 1b) umístěné přímo nad novou stanicí metra D. V budovách se počítá s městskými byty, občanskou vybaveností a společenským a kulturním sálem. Pražská developerská společnost (PDS) vypíše výběrové řízení na dodavatele projekčních prací v souladu s rozhodnutím Rady hl. m. Prahy a zahájí detailní projektovou přípravu obou staveb.

„Na 15 hektarech městských pozemků, které byly PDS svěřeny k hospodaření, PDS připravuje celkem téměř 300 000 m2 hrubých podlahových ploch zejména pro městské nájemní bydlení, což je asi 2 000 bytů, a cca 130 000 m2 pro administrativu, restaurace, kavárny, obchody a služby, které přinesou až 5 000 nových pracovních míst. Dále mateřskou, základní a střední školu, kulturní centrum a sportoviště. Příprava nové čtvrti probíhá paralelně s přípravou dopravní obslužnosti v podobě výstavby nové stanice metra a prodloužení tramvajové trati z Modřan. Lokalita je rozdělena na jednotlivé projekty, které se budou realizovat postupně. Předpokládáme, že celek by mohl být dokončen v horizontu 10 až 15 let,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro strategický a územní rozvoj.

Pražská developerská společnost (PDS) byla založena z iniciativy Petra Hlaváčka k 1. červnu 2020 jako příspěvková organizace hlavního města Prahy. Jejím cílem je zhodnocení nemovitostních aktiv hl. m. Prahy a příprava projektů především městského nájemního bydlení, aby bylo možné městský bytový fond rozšířit a nabídnout jej zejména zástupcům tzv. preferovaným profesím a rodičům-samoživitelům. PDS bylo rozhodnutími Zastupitelstva hl. m. Prahy předáno k hospodaření zhruba 800 tisíc m2 pozemků ve vlastnictví hlavního města, na nichž se počítá s výstavbou 6 000 až 8 000 bytů v horizontu až 10 let.