Praha připravuje digitální mapu stavebních prací. Pomůže koordinaci a minimalizuje dopady výluk na dopravu ve městě
Výběr jazyka:

Praha připravuje digitální mapu stavebních prací. Pomůže koordinaci a minimalizuje dopady výluk na dopravu ve městě


22.07.2024

Pražští radní přípravou mapové aplikace pověřili Institut plánování a rozvoje (IPR). Ten by měl ve spolupráci s dalšími městskými institucemi zkompletovat dostupné informace o plánovaných opravách a výstavbě, které budou mít vliv na dopravní situaci ve městě. Cílem je vytvořit přehledný digitální nástroj, který v hlavním městě umožní efektivněji plánovat stavební práce a dopravní výluky a minimalizovat jejich dopad na kvalitu dopravy.

Provoz v hlavním městě je výrazně ovlivněn stavebními aktivitami, ať už se jedná o novou výstavbu, modernizaci, či úpravy stávající dopravní a technické infrastruktury. Realizátory stavebních prací jsou přitom jak městské instituce, městské části, tak státní nebo privátní subjekty. 

V současné době existuje několik dílčích databází, které sledují chystané stavební záměry s vlivem na dopravu ve městě. V tuto chvíli ale chybí společný nástroj, který by sdružoval všechny informace na jednom místě. Nová mapová aplikace pomůže společné koordinaci všech subjektů zejména v delším časovém horizontu, kdy bude možné snáze zkoordinovat například opravu vodovodu s uložením optické sítě, kvůli které by se musel znovu rozkopat chodník po dvou letech. 

Základem systému sdílení bude vytvoření společného standardu dat o stavebních záměrech, investičních akcích a opravách ve veřejném prostoru i pro městské subjekty. Do budoucna je v plánu spojení s daty o stavebních pracích z geoportálu Středočeského kraje, a to zejména na rozhraní obou krajů, jež mají na dopravu v hlavním městě vliv. Prvními daty by měla být aplikace naplněna už v rámci srpna 2024.