Zástupci Prahy podepsali smlouvu o odkupu budovy Komerční banky na Václavském náměstí
Výběr jazyka:

Zástupci Prahy podepsali smlouvu o odkupu budovy Komerční banky na Václavském náměstí


21.06.2024
Do rozlehlé budovy na adrese Václavské náměstí 42 se nejpozději v roce 2028 trvale přesunou stovky zaměstnanců Magistrátu hl. m. Prahy. Odkup budovy celkem za 3,542 miliardy korun vyjednalo hlavní město Praha s jejím dosavadním majitelem, Komerční bankou, která ji vlastní skrze svou dceřinou společnost VN 42, s.r.o. V pátek 21. června 2024 dohodu stvrdili podpisem smlouvy primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka a Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky. Slavnostního podpisu se zúčastnil také ředitel Magistrátu hl. m. Prahy Martin Kubelka.
 
Komerční banka v září 2023 rozhodla, že bude usilovat o prodej své společnosti VN 42, která vlastní budovu Komerční banky na Václavském náměstí, již pronajímá Komerční bance a dalším nájemcům. Komerční banka pak dne 12. března 2024 vyzvala prostřednictvím společnosti Knight Frank, spol. s r.o., zájemce k předložení nabídek na koupi společnosti VN 42.
 
Kupní cena je tvořena dvěma částmi, jednak částkou odpovídající hodnotě nemovitosti dle znaleckého posudku ve výši 3,32 miliardy korun, dále pak sumou odpovídající ostatním aktivům a pasivům prodávané společnosti, jejíž konečná výše bude určena znaleckým posudkem zpracovaným podle účetní závěrky společnosti k 30. červnu 2024. V rámci předběžné kupní ceny se jedná o částku 222,2 milionu korun. Dohromady by tedy mělo hlavní město Praha za objekt zaplatit částku přesahující 3,542 miliardy korun