Na náměstí Jiřího z Poděbrad se zahajují stavební práce.
Výběr jazyka:

Na náměstí Jiřího z Poděbrad se zahajují stavební práce.


24.01.2024

Náměstí Jiřího z Poděbrad je částečně oplocené, začaly zde první přípravné práce. V rámci jeho revitalizace bude upraven prostor před kostelem, zkvalitnění doznají pěší cesty i zeleň. Nové aleje stromů oddělí park od rušných komunikací. Práce potrvají 33 měsíců a zachovány zůstanou jak kulturní akce, tak i tradiční farmářské trhy, které se budou přesouvat na náměstí podle stavebních etap.

 
„Na rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad Praha dlouho čekala a po rocích nesystematických úprav teď rekonstrukce proběhne „správně“ – po architektonické soutěži, s participací veřejnosti a s ohledem na veřejný prostor a životní prostředí. Značná část peněz na revitalizaci by měla jít z prostředků EU i v rámci finančních balíčků, který v minulém volebním období vyjednal Zdeněk Hřib jako primátor, právě na revitalizaci veřejných prostranství,“ říká radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

Vítězný návrh revitalizace náměstí od ateliéru MCA počítá se zachováním charakteru městského parku s velkým podílem zeleně, zároveň ale rozšiřuje předprostor kostela Nejsvětějšího Srdce Páně. Trhy se přesunou ze severozápadní do severovýchodní části náměstí.

Návrh nové podoby náměstí byl vybrán v architektonické soutěži v roce 2000, zapojena byla i veřejnost, která se mohla vyjádřit přímo na místě v participačním kontejneru, který vznikl ve spolupráci Městské části Praha 3 s Institutem plánování rozvoje Prahy. Náklady akce vycházejí z veřejné soutěže na výběr zhotovitele, který byl vybrán na základě kritéria nejnižší nabídkové ceny. Cena realizace činí 477 776 488 Kč včetně DPH, v současné době jedná hlavní město s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, které by mohlo přispět až na polovinu nákladů.