Praha odkoupí za výhodnějších podmínek nebytové prostory, které pro svůj provoz potřebuje Divadlo v Dlouhé
Výběr jazyka:

Praha odkoupí za výhodnějších podmínek nebytové prostory, které pro svůj provoz potřebuje Divadlo v Dlouhé


11.12.2023

Pražští radní podpořili záměr na úplatné nabytí tří nebytových jednotek o celkové výměře 519,78 m² na Starém Městě, které dlouhodobě užívá příspěvková organizace hlavního města Prahy Divadlo v Dlouhé jako skladové, administrativní a další prostory, do vlastnictví hlavního města. Mělo by se tak stát za nabídnutou kupní cenu ve výši 63 913 000 Kč. Zároveň bylo revokováno původní usnesení Rady hl. m. Prahy v této věci z května letošního roku. Schvalovat záměr bude pražské zastupitelstvo tento týden.

Jeden z majitelů prostor, které Divadlo v Dlouhé využívá jako sklady, kanceláře a zkušebnu, už dříve oznámil, že nemá zájem dále pronajímat tyto prostory a je připraven je prodat. V listopadu 2022 nabídl Praze k odkupu tři nebytové prostory (o výměře 249,26 m², 74,17 m² a 196,35 m²) za celkovou cenu 68 740 905 Kč. Rada hl. m. Prahy tento záměr původně schválila, neboť bez předmětných prostor by divadlo nemohlo dále provozovat svoji činnost. Následné projednávání tohoto bodu na zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy však bylo přerušeno. Letos v říjnu pak majitel upravil nabídku kupní ceny na 63 913 000 Kč. Nyní tak pražští radní revokovali své sedm měsíců staré usnesení a podpořili nákup nebytových prostor za výhodnějších podmínek.

Vzhledem k tomu, že majitel nemovitosti deklaroval, že nemá zájem dále nemovitost pronajímat, je odkup nemovitosti jediným způsobem, jak provoz divadla zachovat. Divadlo o kapacitě 450 míst k sezení s roční návštěvností 80 tisíc diváků by jen velice těžko hledalo jiný vhodný prostor. Hlavní město totiž nemá ve svém majetku podobné kulturní zázemí, do kterého by se soubor Divadla v Dlouhé mohl přestěhovat.

Příspěvková organizace Divadlo v Dlouhé vznikla v roce 1996 a do svého názvu převzala jméno ulice, v níž sídlí. Jeho inscenační práce je velice široká a stylově pestrá od činoherního divadla k alternativnímu, kabaretnímu i loutkovému žánru. Divadlo vyniká svou kvalitou, za níž získalo řadu cen odborné kritiky a těší se divácké oblibě.

 

 

 

Divadlo v Dlouhé | Foto: divadlovdlouhe.cz