Štvanická lávka se pyšní titulem Stavba roku 2023
Výběr jazyka:

Štvanická lávka se pyšní titulem Stavba roku 2023


30.11.2023

Štvanická lávka spojující pražské čtvrti Holešovice a Karlín s ostrovem Štvanice získala titul Stavba roku 2023. Porotci ocenili jak architektonickou a urbanistickou hodnotu lávky v rámci centra Prahy, tak její unikátní technologické řešení. Stavba, jejímž investorem je hlavní město, slouží svým obyvatelům od letošního července.

Štvanická lávka v Praze spolu s pavilonem péče o rodinu v nemocnici Pelhřimov nebo s multifunkční sportovní halou Kapka ve Vsetíně získala prestižní titul Stavba roku 2023 v rámci letošního 31. ročníku soutěže Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Ocenění byla předána v pátek 24. listopadu na slavnostním večeru v pražském Rudolfinu.

Lávka, začala vznikat v lednu 2022 a k užíváni byla předána v červenci 2023. Představuje jednoduchou spojnici pro pěší a cyklisty mezi městskými částmi Praha 7 a Praha 8 s tím, že je z lávky přímý přístup také na ostrov Štvanice. Tři sta metrů dlouhá konstrukce z bílého ultra-vysocehodnotného betonu s antigraffiti nátěrem je nezvyklá svým zakřivením. Její pochozí šířka je čtyři metry, u rampy na ostrov Štvanice pak tři metry. Most je osvětlen LED pásy ukrytými v madle zábradlí, nevzniká tedy zbytečný světelný smog. Zajímavostí je, že zakončení madla na karlínské straně je v podobě koní, na té holešovické zase v podobě býků, ostrov Štvanici pak zdobí zajíci.