Praha představila vítěze soutěže na podobu nového sídla pražské záchranky na Proseku
Výběr jazyka:

Praha představila vítěze soutěže na podobu nového sídla pražské záchranky na Proseku


14.11.2023

Zástupci hlavního města v pondělí 13. listopadu slavnostně vyhlásili výsledky dvoufázové architektonicko-urbanistické soutěže o návrh na novou Administrativně-technickou budovu Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. V Centru architektury a městského plánování (CAMP) byly za přítomnosti vítězného týmu architektů z bratislavského studia PLURAL zároveň oficiálně představeny veřejnosti všechny soutěžní návrhy..

Na základě rozhodnutí poroty pak Rada hl. m. Prahy potvrdila vítěze, kterým se stalo bratislavské studio PLURAL. Na druhém místě se umístil návrh od architektů Martinez Morero Recabarren Estudio S.L z Barcelony a třetí skončil pražský Atelier bod architekti.

Vítězný návrh podoby nového sídla Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, ale i všechny ostatní architektonické návrhy, které se účastnily otevřené mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěže, byly v Centru architektury a městského plánování (CAMP) veřejnosti poprvé představeny nyní. Praha vyhlásila soutěž na podobu nového sídla pražské záchranky na Proseku koncem září 2022.

Nové sídlo pražské záchranky by mělo být hotové v roce 2030. Nyní záchranáři sídlí v Korunní ulici v budově, kterou sdílí s Městskou policií hl. m. Prahy. Do novostavby na pozemcích vedle Polikliniky Prosek by se měl přemístit dispečink, kde pracovníci přijímají tísňové hovory a řeší krizové situace, dále pak Vzdělávací a výcvikové středisko pro záchranáře, administrativní zázemí nebo zařízení pro servis a údržbu sanitních vozů.