Nemovitostní portfolio Pražské developerské společnosti zvýšilo svou tržní hodnotu na více než sedm miliard korun
Výběr jazyka:

Nemovitostní portfolio Pražské developerské společnosti zvýšilo svou tržní hodnotu na více než sedm miliard korun


07.11.2023

Pražská developerská společnost (PDS), příspěvková organizace hl. m. Prahy, předložila pravidelné tržní ocenění svého nemovitostního portfolia, do kterého bylo zahrnuto 816 tisíc m2 městských pozemků určených především pro bytovou výstavbu. Tržní hodnota oceňovaných nemovitostí byla k 1. červnu 2023 renomovanou mezinárodní poradenskou společností Knight Frank stanovena na 7 123 980 000 Kč.

Pravidelná tržní ocenění, běžná u privátních správců nemovitého majetku, slouží jako podklad pro strategická rozhodnutí hl. m. Prahy, jak se svým majetkem nakládat a jak jej dále zhodnocovat. Tržní ocenění je důležitým podkladem pro jednání o struktuře financování realizace a provozu projektů městského nájemního bydlení, které PDS připravuje.


Historicky první tržní ocenění portfolia pozemků svěřených k hospodaření provedl městský developer v roce 2021. Hodnota stanovená znalci v oboru oceňování ze společnosti Knight Frank byla tehdy stanovena na 2,939 miliardy Kč. V následujícím roce se tržní hodnota realitního portfolia PDS podle zprávy Knight Frank zvýšila na 4,298 miliardy Kč. Aktuální tržní hodnota souboru nemovitostí, které byly předány PDS k hospodaření, dosáhla podle téhož odhadce výše 7,123 miliardy Kč.


Tržní hodnota srovnatelné části portfolia (tedy těch pozemků, které lze porovnat se stavem posledního ocenění k 1. 4. 2022, kdy tento soubor pozemků byl oceněn na 4,063 miliardy Kč) činil při ocenění k datu k 1. 6. 2023 celkem 4,650 miliardy Kč. Oproti ocenění k 1. 4. 2022 došlo k nárůstu jeho hodnoty o 587 milionů Kč.
Pražská developerská společnost (PDS) byla založena z iniciativy náměstka primátora Petra Hlaváčka k 1. červnu 2020 jako příspěvková organizace hl. m. Prahy. Jejím cílem je zhodnocení nemovitostních aktiv hl. m. Prahy a příprava projektů především městského nájemního bydlení, aby bylo možné městský bytový fond rozšířit a nabídnout jej zejména zástupcům tzv. preferovaných profesí a rodičům-samoživitelům. PDS bylo rozhodnutími Zastupitelstva hl. m. Prahy předáno k hospodaření 816 000 m2 pozemků ve vlastnictví hlavního města, na nichž se počítá s výstavbou 6 000 až 8 000 bytů v horizontu až 10 let.