Praha má nadále zájem o budovu České pošty na Pankráci. Za současných podmínek se ale aukce zúčastnit nemůže
Výběr jazyka:

Praha má nadále zájem o budovu České pošty na Pankráci. Za současných podmínek se ale aukce zúčastnit nemůže


20.09.2023

Česká pošta v příštích dnech plánuje prodat v aukci objekt pošty v ulici Na Strži na Pankráci. Hlavní město opakovaně vyjádřilo zájem o koupi této nemovitosti, podmínky aukce mu ale znemožňují účast, navíc jsou diskriminační. Rada hl. m. Prahy v pondělí nicméně konstatovala, že o nabytí nemovitostí má Praha nadále zájem a bude jednat s Českou poštou a Ministerstvem vnitra ČR o úpravě podmínek tak, aby nebyly diskriminační a aby se hlavní město mohlo aukce zúčastnit.

„Opakovaně jsme požadovali, aby pošta u pobočky Na Strži uplatnila stejný postup jako jsme se domluvili u nemovitostí v Moravské a Jindřišské, kdy Praha dostane možnost získat nemovitosti za cenu odpovídající nejvyšší nabídce ve výběrovém řízení. Tímto postupem by pošta získala maximum prostředků a Praha by reálně měla možnost nemovitost nabýt. Uspět v aukci je pro Prahu extrémně složité, protože to vyžaduje předchozí schválení nejvyššího možného příhozu radou a toto usnesení může uniknout a dostat se k ostatním účastníkům aukce. Navíc tento proces velmi komplikuje možnost nákupu nemovitosti za cenu vyšší než obvyklou, což obecně možné je, nicméně je potřeba to řádně odůvodnit, což se při předem neznámé částce dělá těžko,” říká Adam Zábranský, radní pro majetek, legislativu a transparentnost.

„Vedli jsme o možnosti odkupu budovy České pošty na Pankráci řadu jednání. Mrzí mě, že jsme zatím nedospěli k výsledku, který by byl pro hlavní město přijatelný, protože za současných podmínek se aukce účastnit nemůže. Zájem Prahy ale trvá a doufám, že řešení se ještě může nalézt,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

 

Více k tématu zde.