Porota vybírá podobu nového sídla Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy na Proseku
Výběr jazyka:

Porota vybírá podobu nového sídla Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy na Proseku


08.09.2023

Odborná porota o tomto víkendu rozhodne o vítězném návrhu architektonické soutěže na stavbu nového sídla Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy (ZZS) na Proseku. Ve finálním kole vybírá porota ze šesti postupujících. Nové sídlo na Proseku bude sloužit jako dispečink, středisko pro výcvik záchranářů nebo například pro servis sanitních vozů. Podoba nové stavby bude veřejnosti představena po schválení Radou hl. m. Prahy na některém z příštích jednání.

Ve finálním kole architektonické soutěže se utká šest týmů, které odevzdaly své dopracované návrhy na konci července. Porota na svém dnešním a zítřejším jednání znovu posoudí kvalitu jejich architektonického řešení včetně stavebně konstrukčního řešení, ekonomičnost budoucího provozu a sociální a ekologickou kvalitu navržené budovy. Rozhodnutí poroty budou v příštích týdnech schvalovat pražští radní. Vítěz soutěže poté vypracuje kompletní projekční práce včetně autorského dozoru.

Alexandra Udženija, náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví.

Hlavní město mezinárodní soutěž na nové sídlo Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy vyhlásilo v září 2022. Metropole obdržela celkem 19 návrhů od mezinárodních týmů. Konkrétní jména soutěžících jsou nadále anonymní a všechny návrhy budou veřejnosti představeny až po ukončení soutěže.

Nové sídlo by mělo být hotové v roce 2030, nyní záchranáři sídlí v Korunní ulici v budově, kterou sdílí s Městskou policií hl. m. Prahy. Do novostavby na pozemcích vedle Polikliniky Prosek by se měl přemístit dispečink, kde pracovníci přijímají tísňové hovory a řeší krizové situace, dále pak Vzdělávací a výcvikové středisko pro záchranáře, administrativní zázemí nebo zařízení pro servis a údržbu sanitních vozů.

Vice o soutěži naleznete na https://cceamoba.cz/souteze/zzs.