Hlavní město ušetřilo za nákup energií v 1. pololetí roku 2023 desítky milionů korun
Výběr jazyka:

Hlavní město ušetřilo za nákup energií v 1. pololetí roku 2023 desítky milionů korun


08.08.2023

Magistrát hl. m. Prahy vyhodnotil fungování městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) jako dodavatele elektrické energie a plynu v prvním pololetí roku 2023. Společnost úspěšně zajistila nákup elektrické energie a plynu značně výhodněji nejen pro první pololetí, ale nově i pro druhé, kde avizuje ještě větší úspory. Celkem by mohlo město ušetřit za celý rok více jak 100 milionů korun. Na základě příznivého vývoje bilance finančních úspor v letošním roce předloží primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda společně s vedením THMP Radě hl. m. Prahy strategii zajištění elektrické energie a plynu i pro následující roky. 

Kromě zajištění výhodných cen včasným nákupem bude Praha v následujících letech sledovat aspekty energetické bezpečnosti, tedy zajištění 100 % potřebného množství elektrické energie a plynu vždy před příslušným odběrovým rokem, pro nákup formou transparentních a otevřených výběrových řízení. K tomu využije získaná energetická data pro optimalizaci nakupovaného množství energie. THMP je licencovaným obchodníkem na energetických trzích od loňského roku, kdy začala zajištovat energetické dodávky nejprve pro síť veřejného osvětlení, následně i pro Magistrát hl. m. Prahy, Městskou policii hl. m. Prahy a dalších přibližně 200 organizací zřizovaných Prahou. Těmi jsou například divadla, bazény, školy, sportovní areály, organizace sociálních služeb a podobně.

Kumulativní odhadovaná úspora dosažená dodávkami elektřiny a plynu od THMP za spotové ceny je totiž za 1. pololetí roku 2023 cca 64 milionů korun bez DPH ve srovnání s náklady, které by musely být vynaloženy v případě fixace objemu před koncem roku, což by potencionálně znamenalo cenu ve výši stanoveného cenového stropu. Ve druhém pololetí roku 2023 bude celková výše úspory ještě významnější, a to nejen navýšením objemu zajišťovaných dodávek a vývojem tržních cen, ale také díky přesoutěženým podmínkám vedoucím ke snížení cenové přirážky nad spotovým trhem pro toto období.

 

 

Ilustrační foto: Veřejné osvětlení | Foto: Fb THMP