Praha se stane vlastníkem cenného pozemku u meandrů Botiče v Hostivaři, plánuje velkou revitalizaci celé lokality
Výběr jazyka:

Praha se stane vlastníkem cenného pozemku u meandrů Botiče v Hostivaři, plánuje velkou revitalizaci celé lokality


06.06.2023

Trojmezí – oblast na pomezí městských částí Praha 4, 10, 11 a 15 je významnou přírodní a rekreační lokalitou dříve zemědělsky využívané krajiny, která však do dnešní doby nebyla schopna naplňovat svůj plný potenciál. Díky odkupu pozemku ze soukromého vlastnictví a komplexnímu řešení celé lokality by se toto mělo v nejbližší budoucnosti změnit.

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání doporučila koupi pozemku v této lokalitě o výměře 23 590 m², jehož původní funkcí byla orná půda. Cena pozemku byla stanovena na základě znaleckého posudku v celkové výši 7 784 700 Kč, tedy 330 Kč/ m².

Celý projekt se týká revitalizace zanedbaného a těžce prostupného území v příjemné místo pro bezpečný pohyb a pobyt. Jeho hlavním cílem je citlivá úprava lokality coby cenného krajinného celku s důrazem na péči o přírodní hodnoty v souladu s okolním prostředím. Postupně budou navrhovány možnosti rozvoje rekreačních aktivit s ohledem na ochranu krajiny, prověření podmínek zachování zemědělského hospodaření v ohleduplné formě a zjištění eventuality komunitního zahradničení. Ruku v ruce s tím by se zde mohly také konat příležitostné environmentální vzdělávací programy a měly by být obnoveny sítě pěších cest a cyklotras.

Cílem společného postupu městských částí a hlavního města je, aby lokalita Trojmezí byla v budoucnu využívána v maximální možné míře ve prospěch obyvatel městských částí Praha 4, Praha 10, Praha 11 a Praha 15, ale i jiných oblastí metropole, přičemž městské části deklarují, že mají zejména zájem na tom, aby byla provedena revitalizace lokality a aby byla zachována zeleň, byly posíleny přírodní hodnoty a podniknuty další kroky k obnově tohoto území.