Dopravní podnik se zbaví nepotřebných pozemků, vymění je s hlavním městem za trať do Modřan
Výběr jazyka:

Dopravní podnik se zbaví nepotřebných pozemků, vymění je s hlavním městem za trať do Modřan


26.05.2023

Dopravní podnik a Praha vyřeší své majetkoprávní vztahy. Pražské zastupitelstvo dnes schválilo směnu 359 pozemků mezi Dopravním podnikem hl. m. Prahy a hlavním městem Prahou. Dopravní podnik se zbaví pozemků, které nijak nevyužívá, a zároveň získá tramvajovou trať z Braníka do Modřan, kterou dosud vlastnilo hlavní město.

Dopravní podnik vlastní na různých místech v metropoli 359 pozemků s celkovou hodnotou 724,89 milionu korun, které označuje jako zbytné. Jejich převedením na Prahu získá stavbu tramvajové trati vedoucí z Braníku do Modřan, která je dosud ve vlastnictví města. Ta má hodnotu přes 741,96 milionu korun. Dopravní podnik uhradí hlavnímu městu rozdíl ve výši přibližně 17 milionů korun. 

„Dnes schválenou směnou jsme vyřešili dlouhodobé výhrady auditorů Dopravního podniku a Prahy, kteří nám vyčítali vzájemné využívání pozemků. Jsem rád, že jsme několikaletá jednání mezi Prahou a Dopravním podnikem dotáhli do konce," říká pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

„Po již schválených směnách nemovitého majetku mezi státem a městem je i tato transakce s Dopravním podnikem pro Prahu výhodná. Metropole najde pro tyto pozemky lepší využití ku prospěchu obyvatel hlavního města,” uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.