Hlavní město představilo finální studii pro sídliště Ďáblice. Na jeho budoucím rozvoji se shodlo s radnicí Prahy 8 i s místními obyvateli
Výběr jazyka:

Hlavní město představilo finální studii pro sídliště Ďáblice. Na jeho budoucím rozvoji se shodlo s radnicí Prahy 8 i s místními obyvateli


24.05.2023

Ďáblice jsou jedním z nejhodnotnějších sídlišť v Praze, a to nejen z důvodu dobrého dopravního spojení, dostatku zeleně a původní veřejné vybavenosti. Právě kvůli jeho ochraně, návrhům nekoncepční výstavby a potenciálním ztrátám dalších funkcí, které nastaly v minulosti, se Praha rozhodla již v roce 2018 vytvořit územní studii. Ta však nebyla obyvateli ani městskou částí Praha 8 přijata kladně. Město proto rozhodlo o přepracování studie, kterou dnes zveřejnilo v Centru architektury a městského plánování (CAMP) a podle které se může území rozvíjet a zároveň chránit.

Nejvýraznější emoce vzbuzovala v původní studii navrhovaná zástavba na městských pozemcích podél ulice Střelničná. Ta již v přepracované studii nefiguruje. Finální studie se věnuje zejména veřejnému prostoru, zeleným plochám, ulicím a zástavbě, a navrhuje opatření, která by mohla zvýšit atraktivitu lokality a kvalitu života na sídlišti.

Výjimečnost této studie spočívá v tom, že není zaměřena primárně na stavební rozvoj, ale na celkové fungování sídliště a respektování jeho stávající struktury. Studie také prověřuje možnosti budoucího rozvoje lokality, který by umožnil efektivnější využití pozemků spravovaných Prahou pro potřeby dostupného bydlení, občanské vybavenosti a komunitního života.

Studie také předkládá možnosti rozvoje lokalit, pro které by se mohlo najít nové využití z hlediska komunitního života a občanské vybavenosti, a to za předpokladu správy hlavním městem.

Výsledné řešení sídliště Ďáblice navazuje na soutěžní návrh Vlastimila Durdíka a Jiřího Novotného z roku 1963, který dále rozpracovali Josef Polák, Vojtěch Šalda a hlavní architekt souboru Viktor Tuček. Ze soutěžního návrhu autoři převzali základní dopravní schéma, které umožnilo odvést tranzitní dopravu mimo sídliště, a koncept dvou hlavních křížících se pěších os. Sídliště je jedinečné tím, že mezi jednotlivými domy vznikla řada parčíků s rybníčky, vzrostlými stromy a množstvím zákoutí. Více informací na stránkách IPR.

Foto: https://iprpraha.cz