Hlavní město po čtyřleté rekonstrukci slavnostně otevírá Clam-Gallasův palác
Výběr jazyka:

Hlavní město po čtyřleté rekonstrukci slavnostně otevírá Clam-Gallasův palác


07.09.2022

Clam-Gallasův palác se po obsáhlé rekonstrukci trvající čtyři roky opět otevírá veřejnosti. Poprvé jej budou moci lidé navštívit již 28. září. Komplexní rekonstrukce se týkala jak interiérů paláce, tak i jeho dvora a fasády. Hlavní město zaplatilo za jeho přeměnu přibližně 470 milionů korun bez DPH. Do budoucna bude prostory využívat Muzeum hl. m. Prahy pro výstavy a v plánu jsou i různé další akce pro veřejnost.

Clam-Gallasův palác postavil rakouský architekt a stavitel Tomáš Haffenecker v letech 1714 až 1718 podle návrhu vídeňského dvorního architekta Johanna Bernarda Fischera z Erlachu pro hraběte Jana Václava Gallase. Tato významná palácová barokní stavba, která ve své době reprezentovala bydlení nejvyšších společenských vrstev vídeňského dvora, však potřebovala obsáhlou rekonstrukci. Ta začala na podzim roku 2018 a nyní se palác opět otevře veřejnosti. První návštěvníci budou moci přijít na komentované prohlídky 28. září v rámci dne otevřených dveří, přičemž palác bude zpřístupněn v tento den v plném rozsahu. Další možnosti návštěvy budou navazovat v říjnu.

Cílem rekonstrukce obsahující dvě etapy bylo oživení a zpřístupnění paláce Pražanům i návštěvníkům metropole, a přitom zachování historického a kulturního rázu památky. V první etapě rekonstrukce se uskutečnily práce v suterénu, parteru, přízemí a dále byla vybudována nová výtahová šachta pro všechna podlaží. Zprovozněno bylo také zázemí pro personál a palác má také moderní technologie nezbytné k jeho provozu. Druhá etapa se týkala reprezentačních prostor v prvním a druhém patře a sezonní expozice v podkroví. Dále byla kompletně dokončena rekonstrukce třetího patra, uskutečněny jiné drobné stavební úpravy umožňující zpřístupnění podkroví a doplněny byly veškeré potřebné technologie. Vytvořen byl také nový vstup do objektu z Husovy ulice.

Do budoucna je plánováno široké využití paláce pro kulturně-společenské události a různé další akce pro návštěvníky. Rekonstrukce Clam-Gallasova paláce byla také nominována na Stavbu roku 2022.

Hlavní schodiště paláce | Foto: MHMP