Revitalizace Karlova náměstí pokračuje. Vznikne podrobný plán správy náměstí
Výběr jazyka:

Revitalizace Karlova náměstí pokračuje. Vznikne podrobný plán správy náměstí


23.04.2019
Pražští radní schválili další krok k proměně Karlova náměstí. Návrh projde potřebnými úpravami, vznikne projektový výbor a pracuje se i na plánu správy náměstí. Vítězem tzv. řízení se soutěžním dialogem se v loňském roce stal tým německého krajinářského studia Rehwaldt Landschaftsarchitekten s architektonickou kanceláří BY Architects a dopravní kanceláří PD Filip. Řízení se uskutečnilo pod taktovkou Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR).
 
Řízení se soutěžním dialogem město vypsalo již v roce 2016. Tato forma soutěže umožňuje zapojit všechny zainteresované strany do vývoje návrhu od začátku až do konce. Komise vybrala pět týmů, které společně se všemi zainteresovanými stranami (například Praha 2, odbor památkové péče MHMP či Národní památkový ústav) tvořily zadání a návrhy na novou podobu parku. Na konci loňského roku komise vybrala vítězný tým - německé krajinářské studio Rehwaldt Landschaftsarchitekten s BY Architects a PD Filip.
 
Po zpracování projektové dokumentace by měla v rámci roku 2025 proběhnout celková revitalizace parku. V dlouhodobé vizi do roku 2048 (výročí 700 let od založení Karlova náměstí) ale autoři počítají například s postupným zklidněním dopravy až do takové míry, která by celou východní stranu uvolnila pouze pro chodce a umožnila vznik promenády.