Praha získala v aukci do svého vlastnictví druhou polovinu měšťanského domu na Starém Městě. Zůstanou zde byty i malé provozovny
Výběr jazyka:

Praha získala v aukci do svého vlastnictví druhou polovinu měšťanského domu na Starém Městě. Zůstanou zde byty i malé provozovny


28.07.2022

Hlavnímu městu se na konci června letošního roku podařilo při veřejné dražbě koupit za 69,4 milionu korun chybějící podíl v objektu nedaleko Staroměstského náměstí. Praha tak sjednotí své vlastnictví v historicky cenném a lukrativním objektu a zároveň zde bude zachována i funkce bydlení.

Praha byla dlouhodobě spoluvlastníkem podílu ideální poloviny na pozemku o výměře 677 mna rohu ulic Michalská a Vejvodova v Praze 1, jehož součástí je historická budova. Druhá polovina nemovitosti byla po roce 1989 v restituci vydána soukromé osobě, která se však rozhodla svůj podíl prodat.

V aukci Praha uspěla a chybějící podíl v nemovitosti získala za cenu 69,4 milionu korun.

„Majitelka odmítla s městem jednat napřímo a zvolila raději cestu dražby. O to větší mám radost, že jsme akceschopní a umíme nejen do dražby vstoupit, ale hlavně ji vyhrát. Zhodnotili jsme peníze hlavního města, protože získaný podíl má mnohem vyšší cenu, než jsme zaplatili v dražbě,“ říká Jan Chabr, radní hl. m. Prahy pro správu majetku a majetkových podílů.

Podle znaleckého posudku z 16. května 2022, který si hlavní město objednalo, byla tržní hodnota celé budovy stanovena na 169,5 milionu korun.

 

Měšťanský dům na Starém Městě | Foto: Tomáš Benda