Praha získá pozemky klíčové pro budoucí stanici metra Nové Dvory a rozvoj jejího okolí
Výběr jazyka:

Praha získá pozemky klíčové pro budoucí stanici metra Nové Dvory a rozvoj jejího okolí


01.07.2022

Zastupitelstvo Prahy projednalo minulý týden dva návrhy řešení pozemků, které jsou důležité pro stavbu budoucí stanice metra D Nové Dvory a rozvoj okolí této stanice a dalších lokalit. Jedná se o pozemky dosud vlastněné Českou poštou, s. p., převážně v katastrálním území Lhotka, z nichž jednu část Praha získá úplatným nabytím a druhou část směnou a doplatkem.

„Mám radost, že se nám podařilo docílit směny pozemků s Českou poštou. Je to ukázkou nastavení funkčních vztahů mezi hlavním Prahou a státním podnikem. V obou případech jde totiž o klíčové pozemky pro hlavní město, dříve stát, ale i státní podniky prodávaly pozemky bez konzultace se samosprávami, což vedlo k tomu, že klíčové rozvojová území se dostala k soukromým investorům bez ohledu na budoucí potřeby rozvoje města,“ řekl radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr a pokračoval:„V případě Nových Dvorů zcelujeme území hlavního města a po vybudování stanice metra je zde plánovaná celá městská čtvrť, která díky scelenému vlastnictví bude právě plnit i onen veřejný zájem. Nehledě na to, že tím významnou měrou zhodnocujeme městské pozemky, neboť scelením získáváme lepší přístup, větší výměru, ale také se zde počítá s budoucí změnou územního plánu.“

Hlavní město koupí od České pošty tři pozemky o celkové výměře 5 278 m2 za celkovou cenu 114 950 000 Kč (včetně DPH). Tyto pozemky jsou v bezprostřední blízkosti budoucí stanice metra, jeden z výstupů je situován přímo na ně, dále budou využity pro bydlení a služby.