Praha zahájila výstavbu nové knihovny na Petřinách poklepáním na základní kámen
Výběr jazyka:

Praha zahájila výstavbu nové knihovny na Petřinách poklepáním na základní kámen


29.06.2022

Hlavní město ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze po desetiletí příprav staví novou budovu pro svoji pobočku na Petřinách. Nová knihovna nahradí dočasnou stavbu bývalé školky postavené v 50. letech 20. století, která knihovně sloužila od 60. let. Demoliční práce na staveništi byly zahájeny v dubnu letošního roku, slavnostní poklepání na základní kámen se pak uskutečnilo v úterý 28. června 2022 za účasti zástupců hlavního města, městské části Praha 6, vedení knihovny, architektů i zhotovitelů stavby.

Nová knihovna nabídne prostory pro příjemné posezení s knihou, prostory kluboven vhodných pro setkávání občanských zájmových skupin, ale i společnou práci nebo studium a součástí budovy bude multifunkční sál s možností filmových projekcí, koncertů, přednášek i divadla. Přízemí bude propojené se zahradou, která nabídne čtenářům další možnosti využití.

Financování stavby je zajištěno z rozpočtu Městské knihovny v Praze, která je příspěvkovou organizací hl. m. Prahy. Celková částka na stavbu a vybavení knihovny se předpokládá ve výši 226 milionů Kč.