Pražské zastupitelstvo otevřelo cestu k výstavbě bytů na Radlické ulici v rámci projektu Dostupné družstevní bydlení
Výběr jazyka:

Pražské zastupitelstvo otevřelo cestu k výstavbě bytů na Radlické ulici v rámci projektu Dostupné družstevní bydlení


17.06.2022

Schválením veřejné zakázky, jejímž obsahem je výběr partnera pro projekt Dostupné družstevní bydlení (DDB) v lokalitě Radlická (Smíchov), Zastupitelstvo hl. m. Prahy včera otevřelo cestu k výstavbě prvních 266 družstevních bytů na Radlické ulici v Praze 5. Projekt DDB je určen primárně pro střední příjmovou skupinu. Díky tomu, že město družstvu poskytne pozemky s právem stavby, občanům se až o třetinu sníží náklady na bydlení.

·       17. června 2022
V Praze je třeba urychleně řešit krizi bydlení. Ta nutí řadu občanů, kteří nedosáhnou na vlastní bydlení, odložit plánování rodiny či se odstěhovat na venkov a do Prahy pouze dojíždět za prací, což město dopravně zatěžuje. Situace vyplývá z průzkumu,[1] který byl vypracován pro Magistrát hlavního města Prahy. Jeho výsledky byly prezentovány 1. 6. 2022 na konferenci Dostupné družstevní bydlení jako jedno z řešení bytové krize.

Projekt DDB nabídne ideální řešení pro střední třídu obyvatel, kteří by často nesplňovali podmínky pro sjednání hypotéky. Úvěr si v tomto projektu bere celé družstvo na celý dům, navíc lze financování úvěrem rozložit na delší dobu. Družstevníci pak platí měsíčně částky, kterými splácejí úvěr. Cílem projektu je nabídnout levnější byty díky spolupráci města a soukromého sektoru. Vzhledem k tomu, že pozemky pro výstavbu poskytne město, klesne výsledná cena bydlení až o 30 % oproti tržní ceně. K nižší ceně přispívá také menší marže družstevních developerů. Schválením realizace veřejné zakázky spočívající ve výběru partnera pro DDB na pražském zastupitelstvu 16. června 2022 se po dlouhých mnohaměsíčních vyjednáváních a stovkách hodin práce odborného týmu DDB a odborů Magistrátu hl. m. Prahy konečně otevírá cesta k výstavbě prvního bytového domu.

Web projektu: https://ddb.praha.eu/
 
Nová výstavba - ilustrační foto | Foto: Tomáš Benda