„Majetkový portál Praha jednoduchým, transparentním a přehledným způsobem prezentuje výsledky činností odboru hospodaření s majetkem, a to nejen pro odborné instituce či veřejnou správu, ale i pro širokou veřejnost. Takto budou mít možnost všichni nahlédnout k nám pod pokličku, protože i veřejnost má právo znát tyto informace,“říká Jan Chabr, radní hl. m. Prahy pro oblast majetku.
„Celý systém je nastaven velmi detailně, do systému se vkládají data poté, co jsou získána z evidence majetku a je ověřena jejich správnost. V první fázi je web koncipován jako statický, data se nahrávají ručně ze systému. Ale chceme jít dále a aktuálně probíhají přípravné fáze a testování pro napojení na systém evidence majetku tak, aby se z něho data generovala automaticky,“ dodává Jan Rak, ředitel odboru hospodaření s majetkem MHMP.
Zakázku realizuje společnost PricewaterhouseCoopers Česká republika s.r.o., oddělení poradenských služeb pro veřejný sektor. „Tento nástroj přispěje k větší transparentnosti při hospodaření s majetkem města. Tím, že hlavní měst pro publikaci dat zvolilo formu moderní komunikační platformy s prvky takzvaného dashboardu, se přibližuje moderním světovým metropolím, jako je například Dublin, Edmonton nebo Glasgow,“ uzavírá Karel Půbal, ředitel oddělení poradenských služeb pro veřejný sektor společnosti PwC ČR.  Majetkový portál Praha na adrese www.majetkovyportalpraha.cz je součástí aktivit tohoto týmu zaměřených na vytváření jednoduchých, rychlých a efektivních platforem pro komunikaci vedení úřadů a měst s občany.
Hlavní město Praha vlastní majetek, jehož správa je zajišťována mnoha subjekty, které s ním hospodaří.  Majetek města, který není svěřen do správy jednotlivých městských částí, je využíván příspěvkovými organizacemi zřízenými hlavním městem Prahou a městskými společnostmi nebo je obhospodařován přímo jednotlivými odbory pražského magistrátu. Odbor hospodaření s majetkem MHMP zajišťuje správu majetku ve své působnosti prostřednictvím správcovských firem. Jedná se především o nemovitý majetek hlavního města Prahy určený ke komerčnímu využití.