Sochy na Čechově mostě bude možné oživit, ukázal to kamerový průzkum
Výběr jazyka:

Sochy na Čechově mostě bude možné oživit, ukázal to kamerový průzkum


06.05.2022

Společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) v polovině dubna provedla endoskopický průzkum vnitřku soch na Čechově mostě. Bronzové sochy světlonošek držících pochodně a tříhlavých hyder na jeho pilířích by totiž do budoucna mohly opět ožít slavnostními efekty z doby, kdy nejkratší most přes Vltavu vznikal. K tomu je potřeba, aby uvnitř soch vedly rozvody plynu a vody – záběry ze speciálních kamer ukázaly existenci částí původních rozvodů plynu, rozvody vody se v nitru soch naopak najít nepodařilo.

Projektu, po jehož dokončení by při slavnostních příležitostech měl z pochodní světlonošů plápolat oheň a z hyder v pravidelných intervalech chrlit proud vody, dal zelenou radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr. „Most je chráněnou technickou památkou, proto musíme nejdříve shromáždit dostatek informací pro Národní památkový ústav či městské památkáře a navrhnout způsob potenciální obnovy. Usoudili jsme, že nejvhodnější cestou bude začít endoskopickým průzkumem a pátráním po zbytcích produktovodů uvnitř soch,“ uvedl radní.

Čechův most je se svými 235 svítidly jedním z nejvíce osvětlených mostů v Praze. Zdobí ho 8 soch, z nichž 4 jsou na pilířích. Kromě obnovení efektových systémů je v plánu i modernizace jeho veřejného a slavnostního osvětlení. To by mělo nově sloužit jako symbol při významných událostech.