Praha plánuje zhodnotit pozemky na Palmovce. Klíčové bude rozhodnutí o sídle Evropské kosmické agentury
Výběr jazyka:

Praha plánuje zhodnotit pozemky na Palmovce. Klíčové bude rozhodnutí o sídle Evropské kosmické agentury


05.04.2022

Z původního záměru městské části Praha 8 na stavbu moderního Centra Nová Palmovka zbylo jen torzo nedostavěné budovy zamýšleného úřadu městské části a následně i sídla pražské záchranky. Praha však tento pozemek na konci loňského roku převzala a dluh městské části smazala. V pondělí pak Rada hl. m. Prahy schválila další postup, když pověřila Pražskou developerskou společnost revizí projektové dokumentace s cílem zamezit degradaci celé budovy.

Pro další využití rozestavěných budov bude klíčové, zda se Praha domluví s ministerstvem financí na tom, že by zde našla sídlo Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). 

Proto, aby se nastartovala nová budoucnost Palmovky, bylo třeba vyřešit složité majetkoprávní vztahy. „Díky krokům z posledních dvou let spějeme k tomu, že se městu podaří vlastnicky sjednotit významnou část této lokality, což bude tvořit jednu z nejvýznamnějších majetkově ucelených lokalit v rámci širšího centra města. Pokud se chce Praha smysluplně rozvíjet a budovat celé funkční nové čtvrti, což Praha v minulosti dělala, je toto ideální příležitost,“ vysvětluje Jan Chabr, radní pro majetek.