Praha pošle 10 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině
Výběr jazyka:

Praha pošle 10 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině


24.02.2022

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili okamžitý finanční dar ve výši 10 milionů korun české humanitární organizaci Člověk v tísni na pomoc obyvatelům Ukrajiny, která se v noci na čtvrtek stala terčem ozbrojené invaze ze strany Ruska. Jedná se o první okamžitou reakci na nastalou situaci, následně vznikne při Radě hl. m. Prahy pracovní skupina složená ze zástupců všech koaličních i opozičních stran, která bude řešit v koordinaci s ministerstvy další postup Prahy.

Hlavní město Praha materiálem schváleným na čtvrtečním zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy jasně vyjadřuje podporu a solidaritu Ukrajině. Zároveň odsuzuje vojenský útok ze strany Ruska. Na základě tohoto usnesení také hlavního město Praha poskytne finanční dar 10 milionů korun na humanitární pomoc v regionu.  

Částku ve výši 10 milionů korun město poskytne etablované neziskové organizaci Člověk v tísni, která od roku 2014 skrze sbírku SOS Ukrajina zajišťuje humanitární pomoc na území Ukrajiny (zejména v Doněcku a Luhansku) a nyní připravuje humanitární pomoc v reakci na nastalou situaci. Potřebným poskytují například jídlo, vodu, hygienické potřeby, uhlí a psychosociální podporu nebo opravují domy a vodovodní potrubí. 

Dle rozhodnutí zastupitelstva vznikne při Radě hl. m. Prahy pracovní skupina, která bude řešit další postup hlavního města při hledání pomoci Ukrajině.  Primátor hlavního města Prahy také bude jednat s Ministerstvem vnitra ČR, Ministerstvem zahraničních věcí ČR, případně s dalšími státními institucemi, o dalších možnostech zapojení hl. m. Prahy do humanitární a další praktické pomoci Ukrajině, jako např. řešení humanitárního ubytování pro občany Ukrajiny a ukrajinské rodiny s dětmi. Rada také prověří ukončení pozastavených partnerských smluv Prahy s Moskvou a Petrohradem.