Zanedbaný prostor pod pražskou magistrálou dostane novou podobu
Výběr jazyka:

Zanedbaný prostor pod pražskou magistrálou dostane novou podobu


07.02.2022

Křižovatka U Bulhara pod pražskou magistrálou je zanedbaným a pro mnohé Pražany ne zcela ideálně řešeným prostorem, což platí jak pro řidiče, tak zejména pro chodce. Hlavní město se proto rozhodlo toto místo vylepšit a dát mu i novou funkci. Nadále zde bude fungovat nízkoprahové centrum Naděje, které čeká proměna, a vznikne zde galerie veřejného prostoru. Současně se zlepší i propojení pro cyklisty a pěší mezi Novým Městem a Žižkovem.

Prostory pod magistrálou bývají problematicky využitelné a přinášejí problémy s bezpečností, správou či nevyužitým potenciálem. Hlavní město se nicméně v posledních letech snaží podobné prostory měnit k lepšímu, což se podařilo například na Florenci, kde je pod hlavní tepnou umístěné cyklodepo pro rozvoz zásilek. Část prostorů pod křižovatkou Bulhar je již dlouhodobě vyžívána nízkoprahovým centrem Naděje, avšak další části křižovatky jsou zanedbané či částečně využívány jako parkoviště. To by se nyní mělo změnit.

Praha se rozhodla pro zlepšení tohoto místa pomocí krátkodobých a střednědobých opatření, která dané místo pozvednou, zlepší propojení mezi centrem města a Žižkovem, a tím pádem zvýší i jeho bezpečnost.