Po třinácti letech Praha postaví novou pobočku městské knihovny. Bude stát na Petřinách
Výběr jazyka:

Po třinácti letech Praha postaví novou pobočku městské knihovny. Bude stát na Petřinách


04.02.2022
Městská knihovna v Praze (MKP) brzy začne stavět novou multifunkční budovu na Petřinách. Ta nahradí stávající objekt, jehož technický stav neumožňoval další rozvoj ani rekonstrukci. Pražané se tak po třinácti letech dočkají moderního centra literatury, kultury nebo setkávání. Celkově by budova měla stát přibližně 226 milionů korun včetně DPH, hotova by měla být na podzim roku 2023.

Budoucí stavba v Praze 6 nahradí stávající objekt knihovny z 50. let, který již svému účelu nevyhovoval. Pobočka Petřiny byla proto v říjnu roku 2021 uzavřena. Nová budova je navržena tak, aby splňovala nároky, které jsou na služby knihovny kladeny nejen zaměstnanci, ale zejména veřejností.

Stavební povolení bylo vydáno v polovině roku 2021, dvoukolová veřejná zakázka na dodavatele stavby byla uzavřena 26. 1. 2022. Výběrová komise po vyhodnocení nabídek vybrala pro realizaci konsorcium firem Subterra - Chládek & Tintěra. Celková výše investice se odhaduje na 226 milionů Kč vč. DPH. Staveniště by mělo být předáno stavební firmě v březnu 2022. Práce budou zahájeny demolicí stávající budovy knihovny. Samotná stavba bude trvat třináct měsíců a nová knihovna by měla být otevřena na podzim roku 2023.