Lepší správa zeleně v Praze. Všechna data nově na jednom místě
Výběr jazyka:

Lepší správa zeleně v Praze. Všechna data nově na jednom místě


15.11.2021

O zeleň se v hlavním městě stará několik desítek správců. Data sbírají do vlastních databází, které spolu ale navzájem nemohou komunikovat. Nejdůležitější informace budou proto jednotlivé městské části a organizace nově předávat do jednotného systému, spravovaného Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Metropole bude moci lépe koordinovat celoměstské projekty a zvyšovat odolnost území proti klimatickým změnám. Data budou volně dostupná i veřejnosti.

Systematická správa zeleně je základní podmínkou úspěšné péče o životní prostředí ve městě. Magistrát hlavního města, Technická správa komunikací a Institut plánování a rozvoje se proto dohodly na vytvoření jednotného systému sdílených dat o zeleni. Sbírat se budou data o stromech, zelených plochách či vodních tocích. Například u stromů nepůjde jenom o polohu a

Klíčovým partnerem pro získávání a využití dat budou městské části, které rovněž zelenou infrastrukturu spravují. Zapojí se například i Lesy hlavního města Prahy. Všechny organizace zpracovávají svoje databáze zeleně s podobnými informacemi. Jejich technologické řešení se ovšem značně liší a někde vytváří tyto seznamy externí firmy. V jednotném systému budou sdíleny údaje, které jsou potřebné pro řešení celoměstských problémů.

Projekt byl schválen městskou radou. Zprovoznění první základní aplikace je plánováno na únor příštího roku. Postupně se budou přidávat městské části a organizace, které budou mít povinnost data pravidelně aktualizovat.

Zeleň v Praze - ilustrační foto | Foto: https://iprpraha.cz