Dům v ulici Na Bělidle se znovu otevřel seniorům
Výběr jazyka:

Dům v ulici Na Bělidle se znovu otevřel seniorům


16.09.2021

Dům Na Bělidle 34 v Praze 5 měl sloužit seniorům už od roku 2015, služby bývalého nájemce v něm ale využívalo minimum lidí a po ukončení dotací z pražského magistrátu nájemce přestal platit nájemné. Radní Milena Johnová a Jan Chabr proto smlouvu vypověděli a díky soutěži nyní dům znovu ožil. Seniorské centrum s kulturními a vzdělávacími aktivitami v něm otevřela známá organizace Elpida, jejíž kurzy navštívilo přes 60 tisíc seniorů. 

 Záměrem hlavního města bylo zachovat objekt pro cílovou skupinu seniorů. Ve výběrovém řízení zvítězila organizace Elpida, která má se seniorskými službami dlouhodobé zkušenosti a pestrou nabídku služeb. Nové centrum Na Bělidle otevřela tento měsíc.

V minulosti seniorské centrum provozované spolkem Senioři ČR navštěvovalo minimum lidí. Náhodné kontroly od roku 2018 zjistily, že objekt navštěvuje nejen minimum lidí, ale aktivity byly navíc přístupné jen registrovaným členům. Po zastavení dotací s ohledem na jejich neefektivní využívání pak spolek přestal platit nájemné.

„Na opakovaných schůzkách byla původnímu spolku navržena změna ekonomického fungování modelu a otevření domu dalším organizacím, spolek však změny neakceptoval a kvůli dluhu na nájemném dostal výpověď. Cílem je pro nás dlouhodobé využití objektu subjektem, který zde bude zajišťovat opravdu činnost prospěšnou seniorům,“popsal radní hl. m. Prahy pro majetek Jan Chabr. Magistrát následně vypsal výběrové řízení, ve kterém zvítězila organizace Elpida.

Aktuálně Elpida hledá cesty, jak financovat stavební úpravy a rekonstrukci, které budou potřeba. Dnes spouští crowdfundingovou kampaň, kde o svých plánech podrobně informuje. Zakoupením odměny tak může k proměně staré školy přispět každý. Kampaň najdete pod odkazem https://hithit.cz/elpida.

 

Foto: praha.eu