Pražské parky dostaly chytrá svítidla. Umí nahlásit svoji poruchu a na dálku komunikují s dispečinkem
Výběr jazyka:

Pražské parky dostaly chytrá svítidla. Umí nahlásit svoji poruchu a na dálku komunikují s dispečinkem


12.05.2021

Šest pražských parků dostalo chytré osvětlení, které umí měnit intenzitu svícení a dálkově komunikovat s dispečinkem. Instalovala je městská akciová společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP), která se už třetím rokem stará o veřejné osvětlení metropoli. Pražané novinku najdou v parcích Ladronka, Fidlovačka i Jezerka a dále v Bezručových, Chotkových a Riegrových sadech.

Takzvané dynamické řízení osvětlení parků umožňuje komunikovat s každým jednotlivým svítidlem přímo z dispečinku THMP nebo prostřednictvím speciálního softwaru z libovolného místa.

„V praxi to funguje tak, že pracovník dispečinku předem nastaví, kdy se mají jednotlivá svítidla rozsvítit, kdy mají zhasnout a jak se má měnit intenzita svícení v průběhu noci. To nám umožňuje citlivě měnit svícení tak, aby v době, kdy je návštěvnost parku minimální, nebyl osvětlený více, než je potřeba,“ vysvětlil radní pro oblast správy majetku Jan Chabr a dodal, že však tlumení osvětlení nikdy nesmí být na úkor bezpečnosti procházejících lidí.

Podle předsedy představenstva THMP Tomáš Jílka umí nová svítidla sama poslat i hlášení o své poruše. 

Při modernizaci byla použita nová LED svítidla s rovným sklem, která lépe osvětlují plochu chodníku a nesvítí do stran. Cílem bylo, aby světelný tok směřoval primárně na chodník a jeho nejbližší okolí a aby tak bylo co nejvíce omezeno svícení do prostoru, jako jsou zelené parkové plochy. Hlavní město zároveň dbalo na to, aby přechod v intenzitě osvětlení byl plynulý a návštěvníky parku nijak nerušil.

Foto: wikipedie.org