Praha vybere provozovatele chystaných vestaveb v obloucích Negrelliho viaduktu. Důraz klade na kvalitu i nabízený program
Výběr jazyka:

Praha vybere provozovatele chystaných vestaveb v obloucích Negrelliho viaduktu. Důraz klade na kvalitu i nabízený program


17.02.2021

Hlavní město v příštích letech plánuje vybudovat pod Negrelliho viaduktem v Karlíně novou odpočinkovou zónu. Ve zhruba čtyřech desítkách oblouků se usadí komerční i kreativní subjekty, které v menší míře doplní začínající podniky. Jednotlivé nájemce vybere speciální komise.

„Praha se touto rekonstrukci zařadí po bok dalších moderních evropských měst v rámci umění využití veřejného prostoru a jeho jednotlivých prvků. Mostní oblouky mají velice zajímavou historii - již na počátku 20. stoleti byly zabedněny a při rozvoji automobilismu v nich byly umístěny garáže. V tuto chvíli dostanou pro Pražany mnohem atraktivnější využití, kdy zde vznikne zajímavá skladba provozu různorodého charakteru. Pravě s ohledem na jedinečnost tohoto prostoru vznikl tenký konsensus - kdy budoucí provozovatelé nebudou definováni pouze výší nájemného, ale i kvalitou obsahu. Vybírat je bude porota složená ze širokého spektra subjektů, od zástupců hlavního města a městské části Praha 8 až například po architekty, kteří u celé myšlenky revitalizace stáli od počátku. Moc se těším, až si sem budeme moci přijít na kávu anebo pivo a navštívit i další zajímavé provozy,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast správy majetku Jan Chabr.

Rada hlavního města Prahy udělala další krok k obnově celého prostoru na území Karlína, když schválila na svém pravidelném jednání schéma budoucího provozování plánovaných vestaveb v obloucích Negrelliho viaduktu. Těch na základě vypracované koncepční studie z roku 2019 vzniknou v příštích letech zhruba čtyři desítky.