Mariánské náměstí se promění. Pražští radní schválili jeho novou podobu
Výběr jazyka:

Mariánské náměstí se promění. Pražští radní schválili jeho novou podobu


21.12.2020

Na letošním posledním zasedání Rady hl. m. Prahy byla schválena nová podoba Mariánského náměstí od architektonického studia Xtopix. Ta myslí i na úpravu okolních ulic a náměstí Franze Kafky. Návrh, který byl občanům představen již v září, vychází z jejich požadavků, aby se náměstí stalo místem odpočinku i zónou pro pořádání kulturních akcí. Náměstí by se mělo začít rekonstruovat do roku 2022.

Mariánské náměstí je významné svou lokalitou, kde kromě Magistrátu hl. m. Prahy sídlí i další pražské instituce jako například Městská nebo Národní knihovna. Studio Xtopix proto vytvořilo návrh, který respektuje historii i charakter místa. Dnes funguje náměstí v provizorním režimu. V loňském roce odtud byla vyparkována auta, prostor oživily Pražské židle a stolky a nedávno zde byla umístěna socha s názvem Pokora, která symbolizuje obdiv k budově Klementina. Náměstí však vyžaduje celkovou rekonstrukci, která mimo jiné odstraní i přebytečné bariéry v prostoru.

S úpravou lokality souvisí i dopravní změny. Náměstí bude sloužit zejména chodcům a cyklistům, ale umožní i nezbytný průjezd aut a dopravní obsluze. V návrhu se počítá s rozšířením chodníků a vznikem pěších a obytných zón. V lokalitě bude také zajištěno více přechodů

Celá rekonstrukce by měla začít do roku 2022. V dalších krocích musí hlavní město vysoutěžit generálního projektanta a dodavatele stavby, pak započne již samotná realizace.